Verdexport, o com exportar oli d’oliva verge extra de varietats singulars

Aquesta start-up amb seu a Terrassa comença a vendre a fora el suc d’olives d’arbequina, becaruda, empeltre, farga, argudell o de Picual
Una de les varietats d’Oligin.

 [dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#4f4f4f”]”A[/dropcap] l’estat espanyol i Catalunya hi ha més de 200 varietats d’oliveres, per tant molts tipus d’oli diferent. Tot i això, fora d’aquí hi ha un dèficit en el comerç d’oli de qualitat”. Ho explica Carles Caballero, fundador juntament amb Rafa Boada de Verdexport. Van néixer fa un any i distribueixen hortalisses i carn de qualitat, a més d’oli verge extra. “Existeix una cultura del vi, tothom pot informar-se o veure a l’ampolla quina varietat de raïm s’ha utilitzat o com s’ha fet”, insisteix Caballero. Ells volen que això també passi amb l’oli.

I per fer-ho, res millor que apostar per varietats no massa conegudes o que es van deixar de comercialitzar: “A Ullastrell fan oli de becaruda, que és un oli que no havia tingut sortida comercial i només s’havia consumit al poble. Nosaltres en volem exportar com un producte de qualitat”, explica.

A més de la becaruda, l’anomenat Oligin el formen una desena de varietats més. Des de la més coneguda arbequina, típica de les Garrigues, Terra Alta i una part del Priorat; fins a l’empeltre, la farga o l’argudell. Sense oblidar-nos de la varietat de Picual, a Jaén. Són olis més dolços, picants o afruitats però, sobretot, singulars.

Fugir de la monotonia

Els dos socis expliquen que, amb els anys, el consum d’oli s’ha dirigit cap a una mateixa línia de sabor, deixant de banda les varietats que tenien potser uns gustos més extrems o diferents o fins i tot que es venien menys. Això s’ha d’afegir a l’especialització de cada territori. Perquè no es consumeix el mateix oli a Catalunya que Andalusia, on es produeix un producte més amarg i picant.

[quote align=”center” color=”#999999″]Creuen que el consum d’oli s’ha dirigit cap a una mateixa línia de sabor, deixant de banda les varietats que tenien potser uns gustos més extrems o fins i tot que es venien menys.[/quote]

Per poder fer l’oli, tenen diversos acords amb cooperatives de tot Catalunya, que han escollit “després de tastar molt oli” i viatjar molt pel país. Amb totes elles tenen clar que hi ha una línia vermella que no volen creuar: la qualitat. Asseguren que el seu oli “és suc pur d’oliva” i que ha d’acabar sent un producte gourmet, encara que costi més que les varietats refinades.

Sense ajudes

Les vendes a l’estranger de Verdexport de moment es basen en els contactes dels dos fundadors, però ja han arribat a Brazil, Luxemburg i fins i tot a Nova Caledònia. Volen seguir creixent, però lamenten que organismes oficials com ICEX o ACCIÓ no tinguin “línies concretes per exportació” i que la legislació tampoc estigui a l’alçada: “La llei espanyola és la mateixa que fa 30 anys. És un drama i no només per les taxes, també pel règim d’autònoms i altres punts que no ens ajuden gens”, critiquen.

Qui estigui interessat en comprar alguna de les deu varietats d’oli Oligin ho pot fer a través de la direcció info@verdexport.com o esperar a mitjans d’octubre i fer una comanda a la seva futura web: oligin.com.

 

[divider scroll_text=””]

 

[social type=”twitter” opacity=”dark”]http://www.twitter.com/jaumevb[/social] @jaumevb

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *