Una aplicació per gestionar el camp des del mòbil

Agròptima permet tenir un control exhaustiu de tot el que es fa en una explotació

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#4f4f4f”]L[/dropcap]es aplicacions per telefon mòbil ja permeten fer gairebé qualsevol cosa. Ara, dos emprenedors de Caldes de Montbui estan acabant de desenvolupar-ne una que anirà un pas més enllà. Es tracta d’Agròptima, un programa informàtic que permet fer una gestió més eficient de les explotacions agrícoles.

Aspecte que ofereix l'aplicació Agròptima.
Aspecte que ofereix l’aplicació Agròptima.

El programa, que estarà disponible el mes d’octubre a través de la web de la companyia (www.agroptima.com), és una eina per tenir un control exhaustiu de tot el que es fa al camp, des dels tractaments que s’hi apliquen fins les màquines que s’han utilitzat o el combustible que ha fet falta. També es podran contrastar les dades amb altres indicadors externs per ajudar l’agricultor a prendre millors decisions i augmentar la productivitat. L’aplicació està especialment indicada per als agricultors de cultius extensius, per exemple blat, ordi, civada o blat de moro.

Els seus creadors són l’Emília Vila i el Ferran Gascón, a més dels tècnics de la cooperativa Agroigualada que els hi han donat suport. De moment el sistema està en fase de desenvolupament, però ells ja pensen en sortir a l’exterior: “Els pròxims mesos l’acabarem de polir i ens centrarem en l’estat espanyol, però de cara a l’any que ve tenim el punt de mira posat en França i Alemanya”, explica Vila. Tenen previst presentar-la oficialment a la Fira de Sant Miquel de Lleida, que es fa al mes de setembre i que és un gran aparador del sector de la maquinària.

L’elecció no és casual. A banda del potencial de l’agricultura en aquests dos països, l’aplicació ja hi ha guanyat dos premis. A Rennes, l’Agròptima va aconseguir el segon premi en un concurs d’emprenedors i han estat premiats amb sis mesos d’oficina en qualsevol lloc d’Europa que volen aprofitar. També han estat reconeguts a Alemanya i han guanyat el concurs Idea de la Universitat de Lleida.

Experiència

L’Emília i el Ferran tenen experiència en el sector. Fa uns mesos venien productes gourmet a Alemanya, cosa que els va permetre tenir contacte amb el camp. Van tornar i van veure que al sector li calen noves eines de gestió: “Fins ara s’ho apunten tot en una llibreta, però el nostre sistema és molt més àgil”, destaca Vila. “Quan els agricultors arribin a casa podran veure totes les dades, fer un seguiment de l’estat dels cultius i fins i tot dur a terme tasques administratives, com enviar factures”, afegeix.

Agròptima evolucionarà. Aquest estiu se’l passaran desenvolupant-la i volen reduir la necessitat que s’hagin d’introduir les dades manualment. Per fer-ho, estan treballant en innovacions com que els tractors o els irrigadors automàtics enviïn les dades a través d’un sistema 3G.

[social type=”twitter” opacity=”dark”]http://www.twitter.com/jaumevb[/social] @jaumevb

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *