Quins són els països que més han fet créixer les exportacions?

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#4f4f4f”]D[/dropcap]urant el 2013, les d’Espanya van fregar els 230.000 milions d’euros, el que suposa un creixement del 7,4%, més del triple de la mitjana mundial i el segon major entre els grans països exportadors. Només el Regne Unit va superar Espanya en augment de les . A Catalunya, però, l’increment més gran de les vendes al mercat exterior no s’ha produït durant el 2013 sinó el contrari, ja que l’any passat les a casa nostra es van estancar amb un 0,2%. Les vendes catalanes a altres països han crescut sobretot durant els anys 2009 – 2012. Quins són, doncs, els països que més han aconseguit fer créixer la quota de mercat al món durant l’any passat?

Regne Unit: és el major beneficiat entre els grans exportadors del món. El 2013 va tancar amb una quota del 2,91% del total, el que va permetre superar a Rússia i Itàlia i situar-se en la vuitena posició de la classificació. Al seu favor ha jugat la devaluació de la lliura esterlina, el que ha servit per abaratir les seves vendes front a la dels seus competidors.

Xina: Continua sent el país més exportador del món i la seva quota exportadora va créixer més d’un 6% fins a l’11’9%. Ja molt de lluny se situa en segon lloc els Estats Units, amb un 8,51% del total (només una centèsima més que el 2012) i en tercer Alemanya, amb un 7,83%, una dècima més.

Arabia Saudí: la irrupció d’aquesta nació entre les vint majors exportacions del món obeeix a la seva condició de major productor de cru i el segon amb majors reserves. Unes condicions que li han permès apujar pensions en paral·lel a l’encariment del petroli. Tot el contrari que el que ha succeït en el darrer exercici, en què el barril Brent, de referència a Europa, va tancar amb una cotització mitjana de 108 dòlars, tres menys que al 2012. El passat exercici va tancar amb una quota del 2,02% front al 2,13% de l’any anterior i va cerdir un lloc en favor de Mèxic.

Japó: malgrat el tsunami de març de 2011 i la fuga radioactiva de la central nuclear de Fukushima, el quart major exportador del món ha aguantat el tipus. Les exportacions nipones han anat perdent pes respecte el total, però al 2013 van augmentar les vendes a l’exterior en un 9,5%, sobretot afavorides per una acusada devaluació del ien.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *