Per què Madrid si existeix Andorra?

senyal[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#c9104a”]E[/dropcap]ntre les plagues bíbliques que han de caure sobre una hipotètica Catalunya independent, hi ha la devastació econòmica i l’extermini del negoci de moltes empreses que ara tenen la seu al territori, les quals serien víctimes d’un gran boicot espanyol. Esparverades per aquesta tragèdia, més d’un miler d’empreses haurien canviat la seva seu social traslladant-la a Madrid, intentant així el perdó per un pecat d’origen. Aquest és el relat que va construir la caverna mediàtica per donar una explicació a un informe d’Axesor que xifrava en 5.000 les empreses que havien canviat el seu domicili social a Madrid entre el 2010 i el 2012, un 21% de les quals provinents del Principat. L’argument del conseller madrileny és que la capital del regne és una mena de paradís fiscal, amb menys pressió impositiva, una normativa més liberal i la reducció de traves burocràtiques. De fet, la Comunitat de Madrid, que manté el tipus impositiu de l’IRPF més baix d’Espanya i no aplica l’impost sobre el patrimoni, s’ha convertit en refugi per a les rendes altes d’empresaris. Però no catalans, com ho demostren les mateixes dades d’Hisenda.

[quote align=”center” color=”#999999″]El Principat d’Andorra ofereix als empresaris nouvinguts un impost de societats màxim del 10%, amb una gran quantitat d’exempcions que fan que la majoria de negocis puguin tributar al 2%[/quote]

Posats a fer, si a Espanya l’impost de societats tributa al 35%, les empreses catalanes que vulguin gaudir de veritables avantatges per canviar la seva seu social farien bé de llegir el programa del Govern d’Andorra i els empresaris andorrans per atraure inversors estrangers i empreses. Fora de les llistes de paradisos fiscals des de l’any 2009, el Principat d’Andorra ofereix als empresaris nouvinguts un impost de societats màxim del 10%, amb una gran quantitat d’exempcions que fan que la majoria de negocis puguin tributar al 2%. A més a més, l’IVA és del 4,5% -21% a l’Estat espanyol- i la càrrega impositiva per als ciutadans residents és mínima comparat amb els països de la UE.

Ara bé, si hi ha algun empresari primmirat amb els drets dels treballadors, Andorra no és país per a ell. El dret de vaga no està reconegut i molts drets consolidats en països com França, Anglaterra o Alemanya a Andorra ni se n’ha sentit a parlar. La situació laboral en aquest sentit és pitjor que l’espanyola després de la darrera carnisseria neoliberal del PP.

Resumint, si algun empresari català té por de ser víctima d’un boicot perquè el seu negoci s’associa a Catalunya, que triï Andorra i no Madrid per a refugiar-se. Allà no l’emprenyarà ningú, perquè els andorrans no es mullaran a favor de ningú -encara que els catalans ens pensem que tenim la simpatia d’aquest petit país, és del tot fals-, i a més, no els fregiran a impostos. Guanyaran moltes més diners i viuran millor, i la seva riquesa personal estarà molt ben cuidada. I si Andorra tampoc no els agrada, hi ha una llarguíssima llista de paradisos fiscals on instal·lar una empresa abans que Madrid. Perquè si els han d’escopir per catalans, els escopiran igual a Madrid o a Andorra o a les Illes Caimán. Doncs almenys que sigui amb molta més pasta a la butxaca.

@GemmaAguilera

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *