L’exportació toca sostre, segons Amec

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#4f4f4f”]L'[/dropcap]any passat les van créixer la meitat del previst. Segons la patronal AMEC, que agrupa unes 350 empreses exportadores catalanes, les vendes a l’exterior van augmentar un 6 i mig per cent per un valor de 4.300 milions d’euros. L’organització admet que aquesta activitat ja no pot aportar més al creixement del PIB català i espanyol, tot i ser una de les grans esperances per a la recuperació econòmica del país.

El 2013, el pes de les exportacions en el PIB va ser del 34’1%, un percentatge que ha augmentat de forma exponencial en els darrers anys (29,3%, l’any 2009). Ara bé, la patronal demana a les administracions que no confiïn tot el creixement de l’economia en aquest sector, perquè la capacitat d’aportar més riquesa és limitada. “Un creixement percentual de l’1 per cent del PIB correspondria a un creixement del conjunt de les exportacions del 3%”, ha afirmat Joan Tristany, director general de la patronal AMEC. Tot i això, les empreses que formen part d’aquesta patronal, majoritàriament béns d’equipament, material elèctric i construcció, preveuen augmentar les vendes a l’estranger en un 7,8%

Quant a la principal destinació de les exportacions, el 2013 es va mantenir la Unió Europea com a principal receptor dels productes d’aquesta patronal, tot i que perd en benefici de la resta de mercats. Llatinoamèrica augmenta i ja representa el 11’8% de les exportacions. Seguirien per darrere Àsia amb un 5’9% i la resta d’Europa amb un 5,8%.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *