Les multinacionals es posaran la samarreta de l’equip local

senyera

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#4f4f4f”]M[/dropcap]ercadona deixarà de contractar la producció de centenars de milers de pizzes i espetecs a Casa Tarradellas. Els bars de Madrid deixaran de servir Voll Damm. Volkswagen donarà l’ordre immediata d’aturar la cadena de producció de Seat a Martorell, i els empresaris del vi de la Rioja -el més venut a Catalunya- es negaran a enviar ni una sola ampolla al territori. Podria escriure infinites pàgines amb estupideses com aquestes, que no passarien el control del primer dia de classe a una facultat de ciències econòmiques. Perquè a Espanya, la pela és la pela. Com a tot el món. I si avui el principal supermercat de l’estat, gens sospitós de catalanista tot i ser del País Valencià, fa comandes gegants a una empresa alimentària catalana és perquè li ofereix la millor relació qualitat-preu. Si una empresa de Conca, per exemple, li ho oferís, de ben segur que ho faria. Igual que la multinacional alemanya propietària de Seat que instal·la una planta a Martorell i no a Villanueva de Còrdova, perquè Catalunya és a tocar d’Europa i perquè, per als no entesos, té una tradició en el sector de la indústria del motor.

[quote align=”center” color=”#999999″]L’estat propi és una gran oportunitat per atraure més multinacionals, perquè tindríem l’oportunitat de crear un nou sistema legal que aplanés el camí a l’hora de fer negocis[/quote]

No m’emparo en sentiments, sinó en els manuals d’economia i en els economistes que no fan de polítics, per afirmar que una Catalunya independent seria tant o més atractiva per a les multinacionals que una Catalunya espanyola. I més que tant, més. En una llarga conversa amb en Pol Antràs, catedràtic de Harvard i membre del Col·lectiu Wilson, em feia veure que l’estat propi és una gran oportunitat per atraure més multinacionals, perquè tindríem l’oportunitat de crear un nou sistema legal que aplanés el camí a l’hora de fer negocis i podríem aplicar una política fiscal d’incentius competitiva. Em recordava que Rajoy tenia raó quan deia que Espanya no és Uganda… Perquè Uganda ocupa el lloc 144 de 185 en l’índex Doing Bussines Report del Banc Mundial de països on és més fàcil fer negocis. I Espanya és al lloc 136. No ho és, però li falta ben poc. De manera que es podria començar de zero, cosa que no pensa fer l’Estat espanyol.

De fet, les multinacionals que ara operen a Catalunya seran grans aliades del procés. Per interès propi, això sí. Ajudaran a minimitzar els costos de la independència, perquè mantindran el seu negoci, que no és poc, un 50% de les de Catalunya les realitzen empreses multinacionals, i perquè pressionaran els governs dels seus països perquè reconeguin Catalunya i li facilitin la incorporació a la UE amb tots els ets i uts. A cap multinacional li convé pagar aranzels per comerciar amb Europa des de Catalunya, i no tampoc no li convé a cap multinacional de fora perdre el client català pel caprici d’uns espanyols en fallida que de ben segur vetaran Catalunya a la UE.

@GemmaAguilera

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *