Les Anxoves de l’Escala, objecte de desig al Japó

L’empresa elabora 300 tones de peix a l’any

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#4f4f4f”]F[/dropcap]a 2.500 anys ja s’elaborava l’anxova a l’Escala. Aquest bagatge no podia ser desaprofitat. D’aquí va sortir Anxoves de l’Escala, que des del 1940 es dedica a la salaó (preservar els aliments a base de sal) i l’elaboració de l’anxova. I ho fan seguint la tradició i els mètodes que van portar els fenicis i els grecs els segles VI i V a.C. al que ara és Catalunya.

Anxoves de l'Escala.
Anxoves de l’Escala.

L’empresa sap que, com sol ser habitual, l’experiència és un grau. Per això segueixen treballant com tota la vida, amb dones de l’Escala esganyant les anxoves, assaonant-les i filetejant-les una a una.

Aquesta delicadesa i respecte per una tradició mil·lenària no ha passat desapercebuda al Japó. El gerent d’Anxoves de l’Escala, Enric Fanlo, explica que “els hi va agradar que fóssim fidels a una tradició de 2.500 anys”. També que es mantingui l’aposta per un peix en concret (l’Engraulis encrasicolus) i per un mètode de treball que segueix els mateixos passos que a l’antiguitat: “Arriba el peix, se li treuen el cap i les vísceres i es posa en sal. Depenent de l’època s’haurà d’esperar de sis mesos a dos anys per arribar a un punt òptim”, precisa Fanlo. Aquest tractament fa que a Anxoves de l’Escala no dubtin a l’afirmar que estan més aprop de la forma de treballar d’una empresa de vins que d’una de conserves.

Fanlo afirma que seguiran treballant de la mateixa manera: “No volem canviar, sinó trobar clients que els hi agradi com ho fem. El món és prou gran per trobar països on agradi el nostre peix, que ens valorin i encaixem en la seva idea”, sentencia.

L’exportació d’Anxoves de l’Escala no es limita al Japó. Venen a Amèrica del Sud, els Estats Units, Japó, Xina i Austràlia, i volen seguir creixent. I és que l’aturada de les vendes a l’interior “s’està fent molt llarga, encara que els diaris diguin el contrari”.

Amics de la sal

Fanlo no vol dir que tinguis les millors anxoves, sinó “una forma diferent de preparar-les”. Quin és el secret? Potser el tipus de premsat per treure l’aigua. El que sí que té clara és la defensa de la sal com “el millor conservant pels aliments”. Anxoves de l’Escala elabora 300 tones de peix a l’any.

[social type=”twitter” opacity=”dark”]http://www.twitter.com/jaumevb[/social] @jaumevb

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *