Els incompliments d’hisenda limiten la competitivitat de les empreses exportadores

Balança. (Il·lustració: Lego)[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#4f4f4f”]L[/dropcap]es empreses exportadores tenen un tractament diferenciat en l’IVA, degut al fet que la majoria del seu volum de negoci es desenvolupa a l’estranger (sense IVA), mentre que gran part de les seves despeses són subjectes a IVA. Això genera unes liquidacions d’IVA generalment negatives que va fer que a través d’aquest tipus d’empreses es creés un sistema diferenciat, que s’ha acabat generalitzant a la resta d’empreses que ho desitgin: el Registre de Devolucions Mensuals (REDEME).

[quote align=”center” color=”#999999″]El règim de devolucions mensuals (REDEME) és prou beneficiós per aquelles empreses que exporten, però només si hisenda respecta la seva part del tracte i retorna puntualment els diners que deu.[/quote]

Aquest sistema, permet a les empreses exportadores el rebre mensualment la devolució de l’IVA pagat als seus creditors, en lloc d’esperar-se més d’un any com passa en el sistema general de declaració de l’IVA. Però la crisi ha perjudicat aquest sistema i, per tant, ha posat en un atzucac a moltes empreses exportadores, que veuen endarrerides les devolucions que els hi corresponen, castigant la situació financera de moltes d’elles, que malgrat exportar, acaben passant-ho malament per culpa de la burocràcia administrativa de les devolucions de l’IVA.

De fet, no és res nou ja que la premsa ja va publicar fa uns mesos que l’administració tributària retenia devolucions per oferir unes millors xifres de dèficit davant d’Europa, el que directament perjudica aquells que paguen l’IVA als seus creditors, però en canvi no en cobren dels seus clients, com succeeix a les empreses exportadores.

[quote align=”center” color=”#999999″]L’Agència Tributària està aturant devolucions mitjançant inspeccions dies abans de vèncer el termini legal establert per retornar els diners.[/quote]

El règim de devolucions mensuals (REDEME) és prou beneficiós per aquelles empreses que exporten, però només si hisenda respecta la seva part del tracte i retorna puntualment els diners que deu. Aquest sistema inclou una declaració informativa que permet a l’Agència Tributària de fer comprovacions exhaustives d’allò declarat per cada empresa, pel que no té sentit l’aturar devolucions quan ja poden anar comprovant les mateixes, sense ni tan sols citar l’empresa. Però tot i així ho estan fent, aturant devolucions mitjançant inspeccions dies abans de vèncer el termini legal establert per retornar els diners. Allargant les comprovacions i els procediments administratius que s’hi inclouen per a endarrerir encara més el moment del pagament a l’empresa dels diners que se li deuen de fa ja un any (quan vencien feia sis mesos).

Si de debò creiem que l’exportació ens traurà de la crisi, no seria més lògic utilitzar els mecanismes que les empreses exportadores ja utilitzen i que permeten controlar-les fiscalment sense gaires esforços, per a afavorir les devolucions d’uns impostos que aquestes ja han pagat? No crec que demanem res d’estrany: només que es retorni primer i es reclami després, si es creu que hi hagut res de fraudulent, perquè el sistema actual perjudica clarament els negocis productius i honestos.

www.oriolopez.cat

@oriolopez

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *