Illa de Riu, l’arròs de les estrelles

La companyia de l’Aldea serveix arròs d’alta qualitat als principals restaurants del país i a gairebé tot el món

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#4f4f4f”]N[/dropcap]o tothom pot dir que el Celler de Can Roca, el restaurant Gaig, Hofmann, el desaparegut Bulli, l’Arzak o el Mugaritz estan entre els teus clients. Illa de Riu, en canvi, sí que pot. I amb un producte molt específic: arròs d’alta qualitat. Què té de diferent? “Saps que és arròs, però expliquem el seu origen i quin procediment hem utilitzat per deixar-lo com ha quedat”. Són paraules de Juan Trias, un dels propietaris i gerent de la marca.

Terrenys on es cultiva l'arròs Illa de Riu.
Terrenys on es cultiva l’arròs Illa de Riu.

Illa de Riu produeix la seva pròpia llavor i la cultiva sense dependre de tercers a la finca que tenen al Delta de l’Ebre. Cultiven tres varietats: bomba, carnaroli i bahía. Cadascun amb les seves propietats: “El bomba és consistent, no adhesiu i absorbeix tots els gustos que afegim. El carnaroli, més gros. I el bahía, que oferim sense barrejar amb cap altra varietat”, explica Trias. Anualment recullen 3.600 tones d’arròs.

Aquesta companyia també exporta. Han venut arròs a tots els continents: d’Austràlia als Estats Units, passant per Dubai, els Emirats Àrabs, Sud-àfrica, França, Alemanya o Puerto Rico. I ara volen fer-ho a Centreamèrica.

A l’estat espanyol també en venen. Tot i això, Trias es mostra molt crític amb què es puguin barrejar varietats d’arròs, una operació que fan molt productors per aprofitar els punts de cadascuna d’elles, però que està prohibida a països com França o Alemanya: “Es fa però no s’explica al consumidor, i això és ocultisme. Però mentre el mercat no exigeixi informació clara sobre d’on prové el que estem menjant es continuarà fent”, destaca Trias. A més de la transparència, creu que tenir grans d’una sola varietat dóna una “qualitat constant” i l’arròs “té sempre el mateix gust i la mateixa textura i necessita sempre el mateix temps de cocció”, defensa.

Pel que fa a la presència a les millors cuines del món, Trias es limita a dir que ho veuen amb orgull però que ho afronten amb humilitat: “És el resultat de la molta feina que fem”, sentencia. Un reconeixement que s’afegeix als guardons que reben les seves varietats d’arròs. L’any passat, per exemple, el bomba va rebre dos estrelles d’or per l’International Taste Quality de Brusel·les i van ser l’únic arròs europeu en aconseguir-ho.

[social type=”twitter” opacity=”dark”]http://www.twitter.com/jaumevb[/social] @jaumevb

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *