Estabanell lidera un projecte per portar xarxes d’energia intel·ligents a zones aïllades

La companyia farà una prova pilot a Vallfogona del Ripollès

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#4f4f4f”]L'[/dropcap]empresa Estabanell Energia lidera un projecte que vol portar xarxes intel·ligents d’energia a zones aïllades. Juntament amb 8 empreses més, han creat l’anomenat Smart Rural Grid. un sistema per intercanviar l’energia que acumulin grups de cases a través de sistemes tradicionals o renovables L’energia acumulada és distribuïda per aquesta xarxa local de forma intel·ligent, tenint en compte factors com ara on se’n necessitarà més en un període concret. El projecte compta amb una ajuda de 3,2 milions d’euros de la Unió Europea.

La imatge de l'Smart Rural Grid.
La imatge de l’Smart Rural Grid.

El director de la divisió elèctrica d’Estabanell, Santi Martínez, ha explicat que una xarxa intel·ligent va més enllà que un sistema automàtic: “És més que una sèrie d’accions binàries. És captar vent, temperatures i comportaments energètics i proposar accions al consumidor, que serà qui prendrà decisions”, destaca. En aquest sentit, el projecte vol incidir en la cada cop més important figura de l’anomenat prosumer: “Fins ara el consumidor d’energia era passiu. Ara una part també produeix energia”, precisa.

El consorci d’empreses que l’han ideat creuen que és un projecte especialment apte per l’exportació. Martínez ha explicat que “qualsevol distribuïdor l’hauria d’utilitzar si vol optimitzar la seva xarxa”. En aquest sentit, creu que tota la zona dels Pirineus seria un bon lloc per instal·lar-lo. Però també Indonèsia, Estats Units o Alemanya “i qualsevol país que tingui zones aïllades on es pugui instal·lar el sistema”. Martínez, a més, recorda que el 24% de la població europea viu en zones rurals.

Els progressos de l’Smart Rural Grid es podran començar a veure els pròxims mesos. La localitat de Vallfogona del Ripollès serà l’escenari on s’hi farà una prova pilot: “Quan tinguem 5 o 6 punts de producció podrem aprofitar les dues estacions generadores que tenim allà per veure quins resultats dona”, destaca Martínez.

[quote align=”center” color=”#999999″]”Una xarxa intel·ligent va més enllà que un sistema automàtic. És més que una sèrie d’accions binàries. És captar vent, temperatures i comportaments energètics i proposar accions al consumidor, que serà qui prendrà decisions”.[/quote]

Estabanell lidera el projecte, que compta amb la participació de 8 empreses de Dinamarca, Alemanya, Noruega o Irlanda però també amb la UPC.

El projecte ha estat un dels que ha participat  a la jornada Connect-EU organitzada per ACC1Ó.

[divider scroll_text=””]

 

[social type=”twitter” opacity=”dark”]http://www.twitter.com/jaumevb[/social] @jaumevb

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *