El sector dels àrids se suma al carro exportador

Algunes empreses han passat de vendre a 30 km del centre de producció a modernitzar pedreres sud-americanes

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#4f4f4f”]S[/dropcap]i hi ha un sector on l’exportació suposi una forta barrera aquest és el sector dels àrids. Al llarg dels anys la major part d’empreses a Catalunya s’han dedicat a subministrar matèries primeres per a projectes constructius com a màxim a 50 quilòmetres de distància dels centres de producció. Els elevats costos de transport i de logística han limitat, més que no pas en altres sectors, la capacitat per obrir-se nous mercats. Collat per l’enfonsament de la construcció, el sector però mira de desafiar aquesta barrera i busca, d’una banda, internacionalitzar-se i obrir centres de producció a Sud-Amèrica i, de l’altra, aprofitar millores ferroviàries com l’arribada de l’ample europeu al Port de Barcelona per vendre a altres països. El gerent del Gremi d’Àrids de Catalunya Jaume Puig explica que el sector té “esperança en les millores de les comunicacions i del sector logístic per a exportar als mercats del nord”.

[quote align=”center” color=”#999999″]A Catalunya hi ha 140 empreses que es dediquen a l’activitat del subministrament d’àrids. D’aquestes, una vintena ja són presents al mercat sud-americà i també als països del Magreb, una fita mai assolida fins ara.[/quote]

Tot i això la principal via dels àrids per trobar nova demanda és la i països sud-americans s’han convertit en les principals apostes de les empreses catalanes. “En aquests països hi ha pedreres que treballen amb tècniques de fa trenta o quaranta anys i els catalans poden aportar el coneixement de les tecnologies que s’utilitzen aquí”, explica Jaume Puig. El màxim responsable del grem afegeix que “empreses familiars agremiades han guanyat premis europeus de qualitat en l’àmbit de la mineria”. A Catalunya hi ha 140 empreses que es dediquen a l’activitat del subministrament d’àrids. D’aquestes, una vintena ja són presents al mercat sud-americà i també als països del Magreb, una fita mai assolida fins ara.

[toggle_box] [toggle_item title=”Nombre d’empreses al sector dels àrids” active=”true”]140[/toggle_item]
[toggle_item title=”Facturació anual” active=”true”]200 milions d’euros[/toggle_item][/toggle_box]

 

Tocats i enfonsats per la construcció

Les empreses d’àrids tenen actualment un 20% de la demanda que havien tingut en el moment de plena activitat de la construcció a l’any 2006. Davant d’aquesta dràstic ajustament del mercat, algunes empreses han decidit adaptar-se i oferir productes de més qualitat: formigons d’alta resistència o aportar valor afegit per exemple als materials per a la pavimentació. Tot i que les perspectives de la demanda interna per al 2014 són dolentes, les eleccions municipals en l’horitzó del 2015 fan preveure una reactivació de l’obra pública en la recta final del mandat als ajuntaments catalans.

 

 

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *