El coll d’ampolla dels serveis duaners de l’Estat augmenta els costos dels productors de fruita

Les han d’esperar durant hores per adaptar-se als horaris limitats de les estacions duaneres. Pelegrí demana a l’Estat més recursos.

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#4f4f4f”]L[/dropcap]a patronal del sector de la fruita Afrutac ha fet costat el conseller d’agricultura Josep Maria Pelegrí que ahir des de Mollerussa va demanar a l’Estat que ampliï horaris i doti de més recursos l’estació duanera de Lleida. Agricultura vol que el 100% de les exportacions puguin tramitar-se des de la capital del Segrià i no hagin de desplaçar-se fins la localitat empordanesa de Vilamalla on es viu un coll d’ampolla .

[quote align=”center” color=”#999999″]Els retards han suposat que ‘’alguns productors hagin hagut de sufragar fins a 3.000 euros de la seva butxaca” pel cost que suposa perdre la reserva d’espai en un vaixell de mercaderies, segons afirma Afrucat[/quote]

En declaracions a ExportNews.cat, el director general de la patronal Afrucat Manel Simón ha denunciat justament la situació de l’estació duanera de Vilamalla (Girona), on molts transportistes han d’esperar llargues hores per tramitar la sortida de les mercaderies i passar els controls fitosanitaris pertinents. Els retards han suposat que ‘’alguns productors hagin hagut de sufragar fins a 3.000 euros de la seva butxaca” pel cost que suposa perdre la reserva d’espai en un vaixell de mercaderies, segons afirma Afrucat. Per això, la patronal exigeix que es doti de més recursos aquestes estacions que depenen de l’Estat. “Les estacions han d’estar dimensionades a la capacitat exportadora nostra que és bestial”, afirma Simón.

[quote align=”center” color=”#999999″]Afrucat alerta que la situació serà més greu de cara a l’estiu, quan s’iniciï la temporada de la fruita de pinyol, com el prèssec i la nactarina[/quote]

Situació més greu a l’estiu

A banda de dotar més personal al centre duaner de Vilamalla la patronal vol que s’ampliï l’horari de l’estació de Lleida, que va decidir tancar el servei que oferia els dissabtes malgrat les demanes del sector. Afrucat alerta que la situació serà més greu de cara a l’estiu quan s’iniciï la temporada de la fruita de pinyol, com el préssec i la nectarina, “Tindrem un problema”, assegura, si no s’amplien els serveis.


Missió Brasil

Dilluns unes dotze empreses productores de fruita de Catalunya marxen al Brasil  de la mà de la patronal Afrucat en una missió comercial per captar clients en aquest país emergent. El païs sud-americà importa 210 milions de quilos de fruita, 10 dels quals provenen de Catalunya. El sector vol augmentar aquests percentatges d’acord a la capacitat exportadora catalana. A l’abril faran el mateix, aquest cop a Colòmbia.

[divider scroll_text=””]

 

[social type=”twitter” opacity=”dark”]http://www.twitter.com/Mcodola[/social] @Mcodola

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *