Cuba, un mercat que s’obre poc a poc

El país caribeny ofereix moltes oportunitats a les empreses catalanes

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#4f4f4f”]A[/dropcap] finals del mes de gener s’inauguraven els primers 700 metres del moll del port cubà de Mariel, un projecte a 45 quilòmetres de l’Havana i que representa un dels primers passos per obrir definitivament el país caribeny a la inversió estrangera.

Les calderes que Pirobloc exporta a Cuba.
Les calderes que Pirobloc exporta a Cuba.

“Cuba sempre ha estat un dels destins prioritaris per les empreses catalanes i espanyoles. El rumb que està agafant el país farà seguir amb aquesta tendència, però això no treu que és un mercat molt complexe”. Ho explica Vicenç Vicente, cap d’Internacional de la Cambra de Comerç de Sabadell. En la mateix línia es mostra Armand Vargas, general manager de Pirobloc, una empresa que fa 20 anys que exporta calderes industrials a la illa: “És un mercat força estable, però has de conèixer el seu tarannà i adaptar-t’hi”, reconeix.

Precisament la Cambra de Comerç de Sabadell acaba de fer una jornada on s’han explicat quins són els àmbits més atractius de l’obertura cubana. Molts estan relacionats amb la zona franca que hi haurà a Mariel: des d’equipaments comercials i logístics fins a serveis d’embalatge, passant per la construcció, el sector hoteler, el medi ambient, l’energia i les telecomunicacions. “Cuba viu unes reformes que volen augmentar el rol de l’economia privada. És incipient, però és imparable”, destaca Vicente.

[quote align=”center” color=”#999999″]“Cuba viu unes reformes que volen augmentar el rol de l’economia privada. És incipient, però és imparable”[/quote]

Per aquests dos empresaris, Cuba és un bon destí per les empreses catalanes. Les d’aquí representen un 24% del total d’espanyoles. Espanya, a la vegada, és el tercer proveïdor de l’illa i un dels principals inversors.

El context

Tot i els canvis, els empresaris avisen que l’illa encara té una realitat política a tenir en compte. Vicente recorda que és un règim comunista on les compres es determinen de forma centralitzada: “Les formes d’operar són singulars i s’han de conèixer”, explica.

Vargas, per la seva banda, recorda que Pirobloc va començar a exportar a Cuba fa 20 anys i ho segueixen fent. Reconeix que han corregut algun risc de cobrament i algun retard, però també que no han tingut males experiències. Explica que costa adaptar-te a la seva forma d’actuar, però que ho acabes aconseguint. Recomana tenir continuïtat amb els tractes i estar-hi present “perquè els hi agrada el contacte habitual”.

Des de Pirobloc també s’explica que l’obertura no ha estat l’únic canvi en la forma de fer negocis. Vargas diu que “saben que tenen bons professionals i volen fer ells mateixos la instal·lació. Nosaltres ara subministrem els equis, assessorem en la instal·lació i fem la posada en marxa de l’equip”.

[divider scroll_text=””]

 

[social type=”twitter” opacity=”dark”]http://www.twitter.com/jaumevb[/social] @jaumevb

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *