Certeses després del rescat xipriota

Les no es veuran afectades pels dubtes a la zona euro, segons els experts.

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#4f4f4f”]S[/dropcap]egons una de les veus més respectades en economia europea, el catedràtic d’Economia Aplicada Francesc Granell, el rescat del sistema financer de Xipre no posa en risc la moneda única i per tant tampoc hauria de tenir un efecte negatiu en les de les empreses catalanes. “El fet que hi hagi desajustos de governabilitat  i tractaments fiscals diferents per als estrangers no vol dir que l’euro no sigui una moneda ben apuntalada”, afirma amb rotunditat Granell, qui d’altra banda no dubta a titllar d’“inadmissible” que Xipre s’hagués convertit en un paradís fiscal dins mateix de la Unió Europea. El que demostra el cas de Xipre, segons el catedràtic, és que cal avançar cap a la unió fiscal i bancària a la zona euro.

[quote align=”center” color=”#999999″]“L’euro continuarà complint la funció de facilitar pagaments interiors a la Unió i la funció de ser la segona moneda de rang mundial”, explica Granell.[/quote]

En qualsevol cas, per a aquest catedràtic, el que ha succeït a l’illa mediterrània no tindrà un efecte negatiu en el valor de la moneda. “L’euro continuarà complint la funció de facilitar pagaments interiors a la Unió i la funció de ser la segona moneda de rang mundial” ha afirmat en declaracions a ExportNews.cat. L’aposta de futur, per tant, ha de ser l’euro i recorda que aquesta moneda ha permès a empreses espanyoles i catalanes de “situar-se bé en països sobretot llatinoamericans”. Una expansió que “no hauria estat possible dins els límits de la pesseta”, afirma.

Per a d’altres economistes, és el cas del catedràtic Joan Ripoll, el rescat de Xipre porta a curt termini a un cert debilitament de la moneda. Un fet que paradoxalment pot facilitar fins i tot les exportacions catalanes, en abaratir-se el canvi amb el dòlar i el ien. “La incertesa sobre països petits i també sobre Espanya, Portugal o Itàlia pot afectar el mercat de divises i la cotització de l’euro”, assegura Ripoll. Una conseqüència que, d’altra banda, agreuja un dels principals problemes de les empreses catalanes: l’accés al crèdit. La fuga de capitals cap a valors o divises considerades més segures comportarà a curt termini que les entitats financeres disposin de menys capital per finançar el sector privat català.

[divider scroll_text=””]

 

[social type=”twitter” opacity=”dark”]http://www.twitter.com/mcodola[/social] @mcodola

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *