Angola, seguretat i oportunitats

El país africà estabilitza el seu creixement econòmic vertiginós i està obert a un gran ventall d’importacions

[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#4f4f4f”]C[/dropcap]onstrucció d’infraestructures, ramaderia, turisme i fins i tot comunicacions. El ventall d’ amb destí Angola és variat. El país del sud d’Àfrica té un gran potencial per les empreses estrangeres, 12 anys després d’aconseguir la pau d’una guerra que va dessagnar el país durant 27 anys.

El director de Gest Export Consulting, Xavi Joia, ha explicat a la Cambra de Comerç de Terrassa per què recomana Angola a les empreses catalanes que volen exportar: “No està en els països de moda, però té molt potencial”, destaca. Creu que els recursos naturals que té el país ofereixen oportunitats de creixement en molts àmbits. Com ara complementar els creuers que venen de Sudàfrica; les possibilitats que té l’empresa nacional de comunicacions (Angola Telecom) i les empreses privades; tot el que gira al voltant de la pesca, com ara els tallers o el transport de passatgers; i fins i tot la distribució d’energia.

La capital d'Angola, Luanda, de nit.
La capital d’Angola, Luanda, de nit.

Joia també recorda que, després de la guerra civil (1975-2002), es va viure un creixement econòmic brutal, fins el 2011 amb percentatges de dues xifres: “Ara s’ha estabilitzat en un 5%. Sempre és millor un creixement continuat que no l’artificial que hi havia abans”, destaca.

Pel consultor, aquestes bones xifres s’expliquen per la seguretat jurídica que el govern ha donat a totes les operacions i amb la creació d’una llei d’inversions privades. Tot i això, recomana intentar cobrar per avançat una part del negoci com a garantia de seguretat.

[quote align=”center” color=”#999999″]Després d’acabar la guerra civil al 2002, Angola va viure fins el 2011 un creixement econòmic de dues xifres[/quote]

Precisament la seguretat als carrers és un dels àmbits que Joia creu que han millorat més. Fins al punt d’ironitzar: “De nit hi passejo tan tranquil, com ho podria fer de nit per les Rambles. Com a tot arreu, es tracta d’evitar certes zones a determinades hores i evitar les ostentacions”.

Les potències, alerta

Que Angola és un destí atractiu ho saben les grans potències. Xina, per exemple, va proporcionar molts crèdits després de la guerra i ara obté gas, petroli i minerals a canvi d’infraestructures. El mateix passa amb Portugal, que manté els llaços històrics. Joia creu que Catalunya ha d’aprofitar el moment: “Les empreses d’Angola veuen que és l’hora d’invertir en empreses catalanes i espanyoles i fins i tot de venir a comprar béns de consum i articles de luxe”, explica.

[divider scroll_text=””]

 

[social type=”twitter” opacity=”dark”]http://www.twitter.com/jaumevb[/social] @jaumevb

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *